Mikä on veden kovuus?

Saarijärvellä veden kovuus vaihtelee erittäin pehmeän (0-0,55 mmol/l) ja pehmeän (0,55-1,10 mmol/l) välillä.

Lisää tietoa veden kovuusluokittelusta

Mikä on veden pH?

Vesijohtoveden pH vaihtelee 6,5-9 välillä.

Mitä tehdä, jos vedessä on aistein havaittavissa olevia poikkeamia?

Mikäli hanasta tuleva vesi näyttää samealta, ruosteiselta, keltaiselta, ruskealta, tai haisee ummehtuneelta, syynä on yleensä joko kaupungin yleisestä vesijohtoverkostosta tai kiinteistön omista putkistoista irronneet rauta- ja mangaanikerrostumat.

Useimmiten irtoamisen syy on veden virtaussuunnan tilapäinen muuttuminen verkoston korjaus- tai muutostöiden johdosta. Kiinteistössä syy voi olla esimerkiksi runsaan kasteluveden otto, painepesurin käyttö tai uima-altaan täyttäminen. Tällöin vettä otetaan kerralla paljon ja kovalla paineella, mikä aiheuttaa saostumien irtoamista. Tällainen vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta saattaa värjätä pyykkejä ja vesikalusteita. Veden juomista on syytä välttää, kunnes haitta poistuu.

Vesi voi aiheuttaa kolinaa ja pärskintää vettä juoksutettaessa, joka johtuu usein putkistoon päässeestä ylimääräisestä ilmasta. Syynä on yleensä kaupungin verkostossa tehtävät korjaus- tai muutostyöt. Haitta poistuu vettä juoksuttamalla.

Veden sameus johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista. Kuumassa vedessä sameutta ilmenee lähes aina. Vesi muuttuu seistessään melko nopeasti kirkkaaksi, kun ilma poistuu ylöspäin ja vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.

Mitä teen, kun lämmintä vettä ei tule?

Asuessasi rivi- tai kerrostalossa ota yhteys kiinteistön huoltoyhtiöön. Asuessasi omakotitalossa, tarkasta lämmityslaitteen, lämminvesivaraajan, kaukolämmönvaihtimen toiminta. Ota tarvittaessa yhteys alan huoltoliikkeeseen.